.Coldplay. Fix You (Te confortaré)  

 

«ensenya amb autoritat una doctrina nova»

 
  

 
 
 

 
 
Lectura del llibre del Deuteronomi

Moisès digué al poble: «El Senyor, el teu Déu, farà que s’aixequi d’enmig teu, d’entre els teus germans, un profeta com jo. Escolteu-lo. El dia que el poble s’havia reunit a la muntanya de l’Horeb vas demanar al Senyor, el teu Déu, de no tornar a sentir la veu del Senyor, el teu Déu, i de no veure més aquelles flames, per por de morir. Llavors el Senyor em digué: “Han fet bé de demanar-ho. Jo faré que s’aixequi d’enmig dels seus germans un profeta com tu, li posaré als llavis les meves paraules i ell els dirà tot el que jo li ordenaré. I jo demanaré comptes als qui no escoltin les paraules que ell els dirà en nom meu. »Però si un profeta s’atreveix a dir en nom meu alguna paraula que jo no li hauré ordenat, o bé parla en nom d’altres déus, morirà”.»

Dt 18,15-20

Salm Responsorial

R. Tant de bo que avui sentíssiu la veu del Senyor: «No enduriu els vostres cors.» 

Veniu, celebrem el Senyor amb crits de festa, 
aclamem la Roca que ens salva; 
presentem-nos davant seu a lloar-lo, 
aclamem-lo amb els nostres cants.   R

Veniu, prosternem-nos i adorem-lo, 
agenollem-nos davant del Senyor, 


que ens ha creat; ell és el nostre Déu, 
i nosaltres som el poble que ell pastura, 
el ramat que ell mateix guia. R

Tant de bo que avui sentíssiu la seva veu: 
«No enduriu els cors com a Meribà,
com el dia de Massà, en el desert, 
quan van posar-me a prova els vostres pares,
i em temptaren, tot i haver vist les meves obres.» R

Sl 94,1-2.6-7.8-9 (R.: 8)

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint
Germans, jo voldria que visquéssiu sense neguit. El qui no és casat pot ocupar-se de les coses del Senyor i mirar de fer el que és agradable al Senyor, mentre que els casats s’han d’ocupar de coses del món i mirar d’agradar a la muller, i tenen el cor dividit. Igualment, la noia o la dona no casada pot ocupar-se de les coses del Senyor i de ser santa de cos i d’esperit, mentre que les dones casades s’han d’ocupar de coses del món i mirar d’agradar al marit. Tot això ho dic pensant què és més avantatjós. No vull pas lligar-vos. Penso només que és cosa més digna, i que facilita de viure dedicat al Senyor sense tràfecs que en distreguin.

1Co 7,32-35

Lectura de l’evangeli segons sant Marc

A Cafar-Naüm Jesús anà en dissabte a la sinagoga i ensenyava. La gent s’estranyava de la seva manera d’ensenyar, perquè no ho feia com els mestres de la llei, sinó amb autoritat. En aquella sinagoga hi havia un home posseït d’un esperit maligne que es posà a cridar: «Per què et fiques amb nosaltres, Jesús de Natzaret? Has vingut a destruir-nos? Ja sé prou qui ets: ets el Sant de Déu.» Però Jesús el reprengué i li digué: «Calla i surt d’aquest home.» Llavors l’esperit maligne sacsejà violentament el posseït, llançà un gran xiscle i en va sortir. Tots quedaren intrigats i es preguntaven entre ells: Què vol dir això? Ensenya amb autoritat una doctrina nova, fins i tot mana els esperits malignes, i l’obeeixen.» I aviat la seva anomenada s’estengué per tota la regió de Galilea.

Mc 1,21-28

"Jesús, profeta incòmode"

Jesús és un profeta sorprenent. L’evangeli d’aquest diumenge parla dels inicis del ministeri de Jesús a Galilea i de l’estranyesa que suscita el seu ensenyament. L’evangelista Marc ens invita a acompanyar Jesús i els deixebles que acaba d’escollir durant tota una jornada. És un dissabte, a Cafarnaüm. Jesús va a la sinagoga i es posa a ensenyar. Marc no diu res sobre el contingut de la predicació de Jesús. En descriu només l’efecte, anota que parla com un que està dotat d’una autoritat sorprenent i que des d’aquell primer dia guareix un home «posseït d’un esperit maligne». La missió de Jesús és com la dels profetes que ensenyaven en nom de Déu i, per tant, amb l’autoritat que ve d’ell. L’autoritat amb què parlava Jesús es manifesta en l’eficàcia de la seva paraula. Aquesta queda confirmada en l’episodi d’alliberament de l’endimoniat. L’efecte de la paraula de Jesús és immediat: «Llavors l’esperit maligne sacsejà violentament el posseït, llançà un gran xiscle i en va sortir». Per tant, l’autoritat de Jesús coincideix amb l’eficàcia de la seva paraula que allibera i guareix. Jesús es mostra poderós i vencedor contra les forces que esclavitzen l’ésser humà.
Els oients experimenten el poder de la seva paraula, però no arriben a la fe. Els dimonis saben qui és Jesús, el coneixen com «el Sant de Déu», obeeixen l’ordre de Jesús perquè és més poderós que no pas ells. L’obediència de la fe és un retorn a la Llum, una participació en la veritat i en la santedat de Déu. Una fe que només es basa en el miracle és demoníaca, diu l’evangelista. Només podem confessar que Jesús és el Sant Déu, el Fill de Déu, al peu de la creu (Mc 15,39), com ho fa el centurió. Jesús és un profeta misteriós. L’evangeli de Marc és la història d’un lent itinerari que passa de l’obscuritat fins a la llum: «Aquest és el meu Fill estimat, escolteu-lo!» Aquestes paraules de Déu Pare només se senten quan el núvol ha cobert el Jesús transfigurat. L’evangelista Marc, durant l’any litúrgic, serà el pedagog que acompanyarà la fe dels creients en el seguiment no d’una doctrina sinó d’una persona viva que ens crida a seguir-lo fins al final. Només tot fent camí amb Jesús ens anirà revelant la seva doctrina, els seus ensenyaments.

Ignasi Ricart, claretià

Música Sacra

Con el nombre de Música Sacra agrupamos las obras musicales cristianas que a lo largo de la historia han creado los grandes compositores para destacar la obra de Dios. Nació en Europa en la Alta Edad Media con los ritos cristianos en el ámbito de las iglesias. Los antiguos cantos medievales dieron paso a las Misas y Cantatas del Barroco.

La época dorada de la música religiosa se inicia con los cantos gregorianos, alcanzan la mayoría de edad con Johann Sebastian Bach, continúa con Mozart y finaliza con las Misas de Beethoven. Mas tarde la musica sagrada deja de tener tanta importancia en la vida social y los compositores se acuerdan de ella excepcionalmente.

Glória de Vivaldi

Réquiem de Mozart Passió segons sant Joan. Bach
El Messies de Händel I El Messies de Händel II El Messies de Händel III
La Passió segons sant Mateu I La Passió segons sant Mateu II Messa da Réquiem de Verdi


 

  

 

 
 
 
 
IMATGES