.Coldplay. Fix You (Te confortaré)  

 

«si no hi ha obres, la fe tota sola és morta»

 
  

 
 
 
 
 
 
Lectura del llibre d’Isaïes

El Senyor Déu m’ha parlat a cau d’orella i jo no m’he resistit ni m’he fet enrere: he parat l’esquena als qui m’assotaven i les galtes als qui m’arrancaven la barba; no he amagat la cara davant d’ofenses i escopinades. El Senyor Déu m’ajuda: per això no em dono per vençut: per això paro com una roca la cara i sé que no quedaré avergonyit. Tinc al meu costat el jutge que em declara innocent. Qui vol pledejar amb mi? Compareguem plegats. Qui vol ser el meu acusador? Que se m’acosti. Déu, el Senyor, em defensa: qui em podrà condemnar?

Is 50,5-9a

Salm Responsorial

R. Continuaré caminant entre els qui viuen, a la presència del Senyor

Estimo de tot cor el Senyor: 
el Senyor ha escoltat la meva súplica, 
ha escoltat el meu clam així que l’invocava.   R

M’envoltaven els llaços de la mort,
tenia davant meu els seus paranys, 
i dintre meu l’angoixa i el neguit. 
Vaig invocar el nom del Senyor:

«Ah, Senyor, salveu-me la vida.»  R

El Senyor és just i benigne, 
el nostre Déu sap compadir. 
El Senyor salvaguarda els senzills, 
jo era feble i m’ha salvat. R

Ha alliberat de la mort la meva vida, 
els meus ulls, de negar-se en el plor, 
els meus peus, de donar un pas en fals. 
Continuaré caminant entre els qui viuen, 
a la presència del Senyor.  R

Sl 114 1-2,3-4,5-6,8-9 (R.:9)

Lectura de la carta de sant Jaume
Germans meus, si algú deia que té fe i no ho demostrava amb les obres, de què serviria? A un home així, la fe el podrà salvar?
Suposem que algun dels nostres germans o germanes no tingués ni vestits ni l’aliment de cada dia, i algú de vosaltres li digués: «Vés-te’n en pau, abriga’t bé i alimenta’t», però no li donés res del que necessita, quin profit li faria? Doncs, amb la fe passa igual: si no hi ha obres, la fe tota sola és morta. Tu dius que tens la fe, jo tinc les obres. Doncs bé, si pots, demostra’m, sense les obres, que tens fe, que jo, amb les obres, et demostraré la meva fe.

Jm 2,14-18

Lectura de l’evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Jesús, amb els seus deixebles, se n’anà als poblets de Cesarea de Felip, i pel camí preguntava als seus deixebles: «Qui diuen la gent, que sóc jo?» Ells li respongueren: «Uns diuen que sou Joan Baptista, d’altres, que sou Elies, d’altres, que sou algun dels profetes.» Llavors els preguntà: «I vosaltres, qui dieu que sóc?» Pere li respon: «Vós sou el Messies.» Ell els prohibí severament que ho diguessin a ningú. I començà a instruir-los dient: «El Fill de l’home ha de patir molt: els notables, els grans sacerdots i els mestres de la Llei l’han de rebutjar, ha de ser mort, i al cap de tres dies ressuscitarà.» I els ho deia amb tota claredat. Pere, pensant fer-li un favor, es posà a contradir-lo. Però Jesús es girà, renyà Pere davant els deixebles i li digué: «Fuig d’aquí, Satanàs! No penses com Déu, sinó com els homes.» Després cridà la gent i els seus deixebles i els digué: «Si algú vol venir amb mi, que es negui ell mateix, que prengui la seva creu i m’acompanyi. Qui vulgui salvar la seva vida la perdrà, però el qui la perdi per mi i per l’evangeli, la salvarà.»

Mc 8,27-35

"Només compta la fe que actua per amor"

El llibre d’Isaïes al cp. 50 presenta el 3r Càntic del Servent del Senyor que, tot i no emprar la paraula «profeta», sí narra una vocació profètica amb els elements constitutius de la seva experiència:
a) Vocació per a la paraula: El Senyor m’ha donat una llengua que convenç. Però només qui escolta el Senyor pot esdevenir el seu missatger. Per això primer em desvetlla l’oïda perquè l’escolti.
b) Sofriments en la missió: Jo no m’he resistit ni m’he fet enrere. La missió profètica és molt exigent i cal que el cridat per Déu no s’hi resisteixi.
c) Confiança en el Senyor que m’ajuda i per això no em dono per vençut. Enmig d’ofenses i escopinades el profeta experimenta l’ajut del Senyor, més fort que el dolor.
El cor de la carta de sant Jaume és clar: Si no hi ha obres, la fe tota sola és morta. Demostra’m —sense les obres— que tens fe; jo, amb les obres, et demostraré la meva fe.
Sovint s’ha contraposat aquest criteri amb la doctrina paulina de la justificació per la fe: Per la fe en Jesucrist, Déu dona la seva justícia a tots els qui creuen (Rm 3,22). Ningú no pot ser just per haver complert les obres que mana la Llei sinó només per creure en Jesucrist (Ga 2,16).
Però també en sant Pau la fe és operativa. Lloa la fe dinàmica dels tessalonicencs (1Te 1,1) i diu ben clar que només compta la fe que actua per l’amor (Ga 5,6b).
Tots dos tenen interlocutors diferents: Pau s’encara als judaïtzants que, amb les obres, pensen merèixer-se la justificació; Jaume corregeix els qui no es mostren disposats a mostrar amb fets la fe que diuen tenir.
La confessió de fe de Pere en Jesús com a Messies marca el centre de l’evangeli de Mc. La pregunta (Qui diuen la gent que sóc jo?) prepara la que de debò importa: I vosaltres, qui dieu que sóc jo?
Pere sembla curat de ceguesa confessant: Vós —Jesús— sou el Messies. Però quin «tipus» de Messies?
Jesús reprendrà durament Pere dient-li Satanàs per la seva postura temptadora de rebuig al Camí de Creu. Literalment Jesús li diu: Posa’t darrere meu. Perquè aquí hi ha l’essència del deixeble: seguir les petjades de Jesús que és qui marca el camí a seguir.

Mn. José Luis Arín

 

Música Sacra

Con el nombre de Música Sacra agrupamos las obras musicales cristianas que a lo largo de la historia han creado los grandes compositores para destacar la obra de Dios. Nació en Europa en la Alta Edad Media con los ritos cristianos en el ámbito de las iglesias. Los antiguos cantos medievales dieron paso a las Misas y Cantatas del Barroco.

La época dorada de la música religiosa se inicia con los cantos gregorianos, alcanzan la mayoría de edad con Johann Sebastian Bach, continúa con Mozart y finaliza con las Misas de Beethoven. Mas tarde la musica sagrada deja de tener tanta importancia en la vida social y los compositores se acuerdan de ella excepcionalmente.

Glória de Vivaldi

Réquiem de Mozart Passió segons sant Joan. Bach
El Messies de Händel I El Messies de Händel II El Messies de Händel III
La Passió segons sant Mateu I La Passió segons sant Mateu II Messa da Réquiem de Verdi


 

  

 

 
 
 
 
IMATGES