.Coldplay. Fix You (Te confortaré)  

 

«qui no és contra nosaltres és amb nosaltres»

 
  

 
 
 
 
 
 
Lectura del llibre dels Nombres 

En aquells dies, el Senyor baixà en el núvol i parlava amb Moisès. Llavors prengué de l’Esperit que Moisès tenia i el donà als setanta ancians. Quan l’Esperit es posà damunt d’ells entraren en estat d’exaltació profètica i no paraven. En el campament havien quedat dos homes, Eldad i Medad, inscrits entre els setanta però que no s’havien presentat davant el tabernacle. L’Esperit també es posà damunt d’ells i, allà mateix, al campament, entraren en aquell estat d’exaltació profètica. Un jove anà corrents a fer-ho saber a Moisès. Josuè, fill de Nun, que des de jove era l’ajudant de Moisès, digué: «Moisès, senyor meu, prohibiu-los-ho.» Però Moisès li respongué: «Estàs gelós per mi? Tant de bo que tot el poble del Senyor tingués el do de profecia, i que el Senyor els donés a tots el seu Esperit!»

Nm 11,25-29

Salm Responsorial

R. Els preceptes del Senyor omplen el cor de goig.

És perfecta la llei del Senyor, 
i l’ànima hi descansa; 
és ferm el que el Senyor disposa, 
dóna seny als ignorants.  R

Venerar el Senyor és cosa santa, 
es manté per sempre;

els determinis del Senyor són ben presos, 
tots són justíssims. R

El servent vostre està prompte a guardar-los amatent; 
però, qui s’adona de les pròpies errades?
Disculpeu el que em passa inadvertit. R

Preserveu-me, Senyor, de l’orgull, 
que no s’apoderi de mi; així seré irreprensible,
i net d’una gran culpa.  R

Sl 18,8.10.12-13.14 (R.: 9a)

Lectura de la carta de sant Jaume
Ara us parlo a vosaltres, els qui sou rics. Ploreu desconsoladament per les desgràcies que us cauran al damunt. Les vostres riqueses s’han podrit, s’han arnat els vostres vestits, s’han rovellat el vostre or i la vostra plata, i el seu rovell serà el vostre acusador i us devorarà les carns. Heu amuntegat riqueses precisament aquests dies, que són els darrers. El jornal que heu escatimat als qui han segat els vostres camps clama contra vosaltres, i el crit dels segadors ha arribat a les orelles del Senyor de l’univers. Heu viscut aquí a la terra una vida de delícies i plaers, us heu engreixat com el bestiar, ara que és el dia de la matança. Heu condemnat el just, l’heu assassinat i ell no s’ha resistit.

Jm 5,1-6

Lectura de l’evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Joan digué a Jesús: «Mestre, n’hem vist un que es valia del vostre nom per treure dimonis, i li dèiem que no ho fes més, perquè no és dels qui vénen amb nosaltres.» Jesús respongué: «Deixeu-lo fer. Ningú que en nom meu faci miracles no podrà després malparlar de mi. Qui no és contra nosaltres és amb nosaltres. Tothom qui us doni un vas d’aigua pel meu nom, perquè sou de Crist, us dic amb tota veritat que no quedarà sense recompensa. Però a aquell que allunya de mi un d’aquests petits que tenen fe, valdria més que el tiressin al mar amb una mola d’ase lligada al coll. Si la teva mà et fa caure en pecat, talla-te-la. Val més que entris a la vida sense mà, i no que vagis amb totes dues mans a l’infern, al foc que no s’apaga. Si el teu peu et fa caure en pecat, talla-te’l. Val més que entris a la vida sense peu, i no que siguis llençat amb tots dos peus a l’infern. I si el teu ull et fa caure en pecat, treu-te’l. Val més que entris al regne de Déu amb un sol ull, i no que siguis llençat amb tots dos ulls a l’infern, on el corc no mor mai i el foc no s’apaga.»

Mc 9,38-43.45.47-48

"Si la teva visió de les coses et fa caure en pecat, canvia-la!"

El llibre dels Nombres testimonia la pacient pedagogia del Senyor educant el seu Poble en la maduresa humana i religiosa; de l’idealisme de les històries patriarcals i l’èpica sortida d’Egipte, passem al realisme quotidià de la vida pel desert.
Anacrònicament Nm presenta Israel com un poble ja organitzat en Dotze Tribus caminant vers la Terra Promesa; vol fonamentar el sistema religiós del judaisme, remuntant les seves institucions a la voluntat de Moisès, gran confident del Senyor.
Com recordem el peix que menjàvem a Egipte! (Nm 11,5s): les queixes del Poble disgusten Moisès. Jo no puc portar tot sol la càrrega d’aquest Poble (v. 14).
El Senyor, atenent Moisès, li fa reunir setanta ancians per infondre’ls part de l’esperit que tu tens (v. 17). Però dos dels convocats no s’han presentat. Davant la proposta d’excloure’ls de la missió profètica, Moisès diu: Tant de bo el Senyor donés a tots el seu Esperit.
La denúncia del jornal escatimat és d’especial gravetat. No hi ha impunitat: als qui han amuntegat riqueses escatimant el jornal i han viscut aquí a la terra una vida de delícies i plaers els espera un terrible destí. Els objectes de luxe esdevenen instruments de càstig: El vostre or s’ha rovellat i el seu rovell us devorarà les carns.
Acabada la segona instrucció sobre el seu seguiment, Jesús dona una sèrie de normes comunitàries (9,38-50). Arrelades en l’ensenyament de Jesús les normes volen respondre a situacions noves sorgides en Comunitats ja de la segona generació quan han entrat a la l’Església molts provinents del paganisme.
Hi ha paral·lelisme amb la història d’Eldad i Medad. El fet que no venen amb nosaltres a la Reunió comunitària mou algun deixeble a proposar que no ho fessin més. Però Jesús respongué: Deixeu-los fer; perquè qui no és contra nosaltres, és amb nosaltres.
Les metàfores de la mà, el peu i l’ull simbolitzen les riqueses, la trajectòria i la visió de les coses. Si les teves «possessions», la teva «trajectòria vital» o la teva «visió de les coses» et fan caure en pecat, talla amb tot això per poder entrar al Regne de Déu!

Mn. José Luis Arín

 

Música Sacra

Con el nombre de Música Sacra agrupamos las obras musicales cristianas que a lo largo de la historia han creado los grandes compositores para destacar la obra de Dios. Nació en Europa en la Alta Edad Media con los ritos cristianos en el ámbito de las iglesias. Los antiguos cantos medievales dieron paso a las Misas y Cantatas del Barroco.

La época dorada de la música religiosa se inicia con los cantos gregorianos, alcanzan la mayoría de edad con Johann Sebastian Bach, continúa con Mozart y finaliza con las Misas de Beethoven. Mas tarde la musica sagrada deja de tener tanta importancia en la vida social y los compositores se acuerdan de ella excepcionalmente.

Glória de Vivaldi

Réquiem de Mozart Passió segons sant Joan. Bach
El Messies de Händel I El Messies de Händel II El Messies de Händel III
La Passió segons sant Mateu I La Passió segons sant Mateu II Messa da Réquiem de Verdi


 

  

 

 
 
 
 
IMATGES