.Coldplay. Fix You (Te confortaré)  

 

«ensenya amb autoritat una doctrina nova»

 
  

 
 
 
 
 
 
Lectura del llibre del Deuteronomi

Moisès digué al poble:
«El Senyor, el teu Déu, farà que s’aixequi d’enmig teu, d’entre els teus germans, un profeta com jo. Escolteu-lo.
El dia que el poble s’havia reunit a la muntanya de l’Horeb vas demanar al Senyor, el teu Déu, de no tornar a sentir la veu del Senyor, el teu Déu, i de no veure més aquelles flames, per por de morir.
Llavors el Senyor em digué: “Han fet bé de demanar-ho. Jo faré que s’aixequi d’enmig dels seus germans un profeta com tu, li posaré als llavis les meves paraules i ell els dirà tot el que jo li ordenaré. I jo demanaré comptes als qui no escoltin les paraules que ell els dirà en nom meu.
Però si un profeta s’atreveix a dir en nom meu alguna paraula que jo no li hauré ordenat, o bé parla en nom d’altres déus, morirà”.»

Dt 18,15-20

Salm Responsorial

R. Tant de bo que avui sentíssiu la veu del Senyor: «No enduriu els vostres cors.»

Veniu, celebrem el Senyor amb crits de festa, 
aclamem la Roca que ens salva; 
presentem-nos davant seu a lloar-lo, 
aclamem-lo amb els nostres cants. R

Veniu, prosternem-nos i adorem-lo,
agenollem-nos davant del Senyor,

que ens ha creat; ell és el nostre Déu, 
i nosaltres som el poble que ell pastura, 
el ramat que ell mateix guia. R

Tant de bo que avui sentíssiu la seva veu: 
«No enduriu els cors com a Meribà,
com el dia de Massà, en el desert, 
quan van posar-me a prova els vostres pares,
i em temptaren, tot i haver vist les meves obres.» R

Sl 94,1-2.6-7.8-9 (R.: 8)

Lectura de la primercarta de sant Pau als cristians de Corint
Germans, jo voldria que visquéssiu sense neguit. El qui no és casat pot ocupar-se de les coses del Senyor i mirar de fer el que és agradable al Senyor, mentre que els casats s’han d’ocupar de coses del món i mirar d’agradar a la muller, i tenen el cor dividit.
Igualment, la noia o la dona no casada pot ocupar-se de les coses del Senyor i de ser santa de cos i d’esperit, mentre que les dones casades s’han d’ocupar de coses del món i mirar d’agradar al marit.
Tot això ho dic pensant què és més avantatjós. No vull pas lligar-vos. Penso només que és cosa més digna, i que facilita de viure dedicat al Senyor sense tràfecs que en distreguin.

1Co 7,32-35

Lectura de l'evangeli segons sant Marc

A Cafar-Naüm Jesús anà en dissabte a la sinagoga i ensenyava. La gent s’estranyava de la seva manera d’ensenyar, perquè no ho feia com els mestres de la llei, sinó amb autoritat.
En aquella sinagoga hi havia un home posseït d’un esperit maligne que es posà a cridar: «Per què et fiques amb nosaltres, Jesús de Natzaret? Has vingut a destruir-nos? Ja sé prou qui ets: ets el Sant de Déu.»
Però Jesús el reprengué i li digué: «Calla i surt d’aquest home.» Llavors l’esperit maligne sacsejà violentament el posseït, llançà un gran xiscle i en va sortir.
Tots quedaren intrigats i es preguntaven entre ells: «Què vol dir tot això? Ensenya amb autoritat una doctrina nova; fins i tot mana els esperits malignes, i l’obeeixen.»
I aviat la seva anomenada s’estengué per tota la regió de Galilea.

Mc 1,21-28

"Ensenya amb autoritat; mana els esperits malignes i l’obeeixen"

Comença ja l’actuació pública de Jesús i l’evangeli destaca sobretot dues coses: Ensenya amb autoritat una doctrina nova i en segon lloc, el seu poder sobre el mal: Mana els esperit malignes i l’obeeixen. Ha començat l’evangeli justament dient que la gent s’estranyava de la seva manera d’ensenyar perquè no ho feia com els mestres de la llei, sinó amb autoritat. Ensenya de forma nova, amb autoritat i, alliberant l’home posseït d’un esperit maligne, demostra que ja han començat el Regne de Déu, l’alliberament del mal i del pecat i la salvació futures. Jesús posseeix una paraula i un domini superiors al de tots els altres homes: és el poder de Déu. Per això diu al final l’evangeli: Tots quedaren intrigats i es preguntaven entre ells: Què vol dir això? Ensenya amb autoritat una doctrina nova; fins i tot mana els esperits malignes i l’obeeixen. Jesús no ensenya el que ha après dels altres com feien els rabins, ni repeteix doctrines conegudes, sinó que parla de forma nova de Déu i del seu Regne. Per això la gent l’escolta. Parla des de la seva intimitat amb Déu. És el gran profeta de qui parlava Moisès: El Senyor, el teu Déu farà que s’aixequi d’enmig teu, entre els teus germans, un profeta com jo. Escolteu-lo. Més endavant diu: Jo faré que s’aixequi un profeta com tu, li posaré als llavis les meves paraules i ell els dirà tot el que jo li ordenaré. Jesús és molt més que Moisès; ell predica sempre les paraules del Pare, com recorda l’evangeli de Joan (dic allò que el Pare m’ha ensenyat). Pau continua parlant del mateix tema que el diumenge passat, sobre el matrimoni i el celibat. Creu que el no casat es pot dedicar més plenament a les coses del Senyor. Però afirma: No vull lligar-vos. Penso només que és cosa més digna i que facilita de viure dedicat al Senyor. Es tracta, doncs, d’entregar-se totalment al Crist i tot el que faciliti aquesta entrega és bo. Nosaltres hem d’escoltar també Jesús: continua ensenyant-nos avui dia, amb una paraula única, la paraula de Déu i actuant amb força divina contra el mal.

Mn. Jaume Pedrós

Música Sacra

Con el nombre de Música Sacra agrupamos las obras musicales cristianas que a lo largo de la historia han creado los grandes compositores para destacar la obra de Dios. Nació en Europa en la Alta Edad Media con los ritos cristianos en el ámbito de las iglesias. Los antiguos cantos medievales dieron paso a las Misas y Cantatas del Barroco.

La época dorada de la música religiosa se inicia con los cantos gregorianos, alcanzan la mayoría de edad con Johann Sebastian Bach, continúa con Mozart y finaliza con las Misas de Beethoven. Mas tarde la musica sagrada deja de tener tanta importancia en la vida social y los compositores se acuerdan de ella excepcionalmente.

Glória de Vivaldi

Réquiem de Mozart Passió segons sant Joan. Bach
El Messies de Händel I El Messies de Händel II El Messies de Händel III
La Passió segons sant Mateu I La Passió segons sant Mateu II Messa da Réquiem de Verdi


 

  

 

 
 
 
IMATGES